top of page

Biografia

...

Andraž è nato il 3/10/1988 e viene da Retec vicino a Skofja Loka. Ha ricevuto il premio come l'autore e l'artista più promettente di Popevka dell’anno 2018, ed è un grande amante del teatro, musica e della parole. 

Teatro:


 

- Teatro amatoriale:


Andraž Gartner je svojo gledališko pot začel v Retečah v KUD Janko Krmelj.
Prvič je na oder reteškega KUD-a stopil kot desetletni deček v vlogi dvornega norčka, v predstavi »Palčki« (?) , kot član otroške sekcije Dudl teatra, ki je kasneje pripravila še predstavo »Martin Napuhek« in spevoigro »Kresniček«, v kateri je odigral naslovno vlogo. Odraslemu ansamblu se je pridružil v komediji »Stric v toplicah« (avtor neznan), kjer je igral manjšo vlogo Bezimenka Kajtebrigoviča. Kasneje se je Andraž za pet let preselil v Novo Gorico, kjer je prvič stopil na oder SNG Nova Gorica v gimnazijski produkciji, v predstavi »Sinja ptica« (?), kjer je odigral vloge bika, občutka neznosnosti ter dečka. Kasneje je v drami »Ozri se v gnevu«(John Osborne) odigral vlogo Jimmyja, ter v kriminalni drami »Noč Čarovnic« (Arthur Miller) vlogo Johna Proctorja. Kasneje je v Kobaridu odigral vlogo Tepana v projektu dveh dram skozi eno uprizoritev pod imenom »Piknik na fronti«, v režiji Marjana Bevka. 

Kot vodja prizorišča je sodeloval pri Škofjeloškem pasijonu leta 2009. Kasneje istega leta je odigral stransko vlogo Marjana v komediji »Nekaj dragega in popolnoma neuporabnega« (Matjaž Kurat) v režiji svojega očeta Boruta. Kasneje je isto vlogo odigral tudi pod režijo Blaža Veharja. Kot tehnični pomočnik je sodeloval pri uprizoritvi komedije »Ljubezen druge polovice« (Alan Ayckbourn), letos pa igra vlogo Davorina v aktualni produkciji Afnguncarjev »Bolje tič v roki kot tat na strehi«.
Svoje udejstvovanje v ljudskem gledališču pripisuje dejavnosti svojega očeta, ki kot gledališki režiser deluje že preko dvajset let.

- Improvizacijsko gledališče:

Andraž se je z impro gledališčem spoznal v drugem letniku na gimnaziji, ko je bil na sporedu predmet »impro«. Kmalu se je po posvetovanju z svojim mentorjem Tomažem Lapajnetom Deklevo usmeril v improviziranje glasbe. Kot improvizator glasbenik je skupaj s sošolcema pod Tomaževim mentorstvom soustvaril improvozirano komedijo »odfuk«, ki so jo morali kasneje preimenovati v »tri na triintrideset«. S tem projektom so obiskali tudi Sisak in Zagreb. Nato je deloval v gimnazijskih impro produkcijah, ter kasneje z končano gimnazijo za nekaj let zaključil.
Po nekaj letih je zopet na pobudo Tomaža Lapajneta Dekleve, pristopil k projektu »Instant šov«, ki ga skupaj z (s) Tomažem, Vidom Sodnikom ter Jušem Milčinskim izvajajo še danes. Gre za improvozirano komedijo popolnoma prostega formata, ki deluje na predlogih občinstva. Z njo so gostovali po številnih krajih po Sloveniji.

Kot impro glasbenik, več let deluje v KUD France Prešeren, kjer je angažiran pri različnih produkcijah kot so »Impro Maraton« (2012, 2013), »Impro ekshibicije« v Siti teatru, »Črtice«, »Instant šov« itd., s KUD-om KIKS je pripravil impro večer z Vidom Valičem, kot član skupine z imenom »89786866« je letos prvič nastopal v »Impro ligi« ter s skupino zasedel tretje mesto, priložnostno sodeluje tudi s Kolektivnom Narobov in IGLU Theatre (Improvizacijsko gledališče Ljubljana) itd.


 


 

Glasba:


 

Andraž je z glasbo, tako kot večina glasbenikov, povezan od otroštva. Od nekdaj je zelo spoštoval slovensko narodno in umetno pesem ter še danes sledi Slovenskemu oktetu. V tem pogledu je tudi razumljivo zakaj je soustanovil vokalno zasedbo Trio Quartet in zakaj zdaj to pot nadaljuje v svojem kvartetu.

- Solopetje:


V drugem letniku gimnazije, se je pričel učiti solopetja pri prof. Vladimirju Čadežu v GŠ Nova Gorica, kjer z odliko zaključil 5 let študija. Kot maturitetni dogodek, je v tretjem letniku organiziral svoj prvi solopevski koncert z naslovom »Večer antičnih arij ter slovenski samospevov«. Kasneje, po končani gimnaziji, je zaradi selitve nazaj v Škofjo Loko, svoje učenje petja nadaljeval na GŠ Rakovnik, pri prof. Marjanu Trčku. Po končani nižji glasbeni šoli je poskusil na avdiciji za Akademijo z glasbo, kamor pa ni bil sprejet. In to je eden glavnih razlogov, da se je kasneje lotil ustvarjanja svoje prve avtorske plošče.

- Trio Quartet:

Pod enega svojih projektov se Andraž podpisuje tudi kot soustanovitelj zasedbe Trio Quartet. Zasedbo je skupaj z dvema prijateljema soustanovil v letu 2006, z namenom, da slovensko narodno in umetno pesem poskusijo ponesti na najvišji možni nivo ter jo približati mladim. S prihodom tenorista Andreja Fojkarja so tako ustvarili nadvse uspešen projekt, ki sicer v poponoma drugačni luči deluje še danes.
Trio Quartet ima v žepu precej najvišjih priznanj s področja tekmovanj v zborovskem petju. Večino nastopov so prevzeli med predsedovanjem Slovenije Evropski Uniji. Tako so redno nastopali na Brdu pri Kranju, Ljubljanskem gradu, drugod po Sloveniji in v tujini. Več o izjemnih uspehih zasedbe si lahko pogledate na njihovi spletni strani: http://www.trioquartet.si/.
Ne glede na uspešno zastavljeno pot, je Andraž skupino kot aktivni član, leta 2008 zapustil, ter z njo še vedno sodeloval, kot substitut, svetovalec ter pisec besedil. Razlog za končanje aktivnega nastopanja v zasedbi je bil v tem, da je po njegovem mnenju zasedba skrenila z začrtane poti na pot, na kateri se sam ni videl. Kljub nesoglasjem so s fanti ostali dobri prijatelji, ter še vedno sem in tja skupaj zapojejo.
V letu 2011 je zasedbo pretresla tragedija, ki se je zgodila v prvi polovici februarja. V Angliji, kamor je odšel na kratek oddih je namreč umrl eden soustanoviteljev zasedbe, komaj tridesetletni Andrej Fojkar.
Po tem dogodku je Andraž skupaj s preostalimi člani Trio Quarteta v začetku aprila organiziral memoriali koncert »Daj dnevu življenje« v športni dvorani Trata, na katerem so nastopali: Eroika, Vlado Kreslin, Gal Gjurin, Nuška Drašček, Miha Debevc in Tomaž Rožanc, Gašper Konec, Tomaž Lapajne Dekleva in Juš Milčinski, Trio Kranjc, godalni orkester Arseia, ter tudi člani kvarteta in še nekateri. Razprodan, skoraj triurni koncert je bil za Andraža tudi dokončno slovo od zasedbe Trio Quartet. Po tem dogodku, je svoje ustvarjanje v glasbi posvetil popolnoma svoji plošči.


 

- Prvi avtorski album:

V septembru 2008 je Andraž nevede pričel s snemanjem svoje prve plošče. Plošča, ki nosi deset skladb je nastajala pet let in nosi izredno zanimivo zgodbo.
Andraž je v studiu Krajnik naprej posnel pesem Piccolo in je nato, na pobudo prijateljev nadaljeval s snemanjem. V samem začetku je bilo vse kar je bilo organskega v zvoku njegove glasbe vokal, klavir ter bas. Danes, ko je plošča končana lahko povemo, da je plošča v celoti zgrajena na organskem zvoku.
Pri plošči so sodelovali vrhunski glasbeniki kot so:
Matija Krečič, Simon Krečič, Rok Nemanič, Gal Gjurin, Tadej Hrušovar, Gašper Konec… ter mnogi akademiki in virtuozi na svojem področju.
Na plošči so tri sodelovanja. Prvo izmed njih je sodelovanje z Emo Kolenko, s katero je Andraž posnel duet Il tuo giorno. Drugo je sodelovanje z izrednim Galom Gjurinom, s katerim je Andraž posnel jezikovno mešani duet Nerazumne reči. Poleg vokala, je Gal Gjurin prispeval tudi zanj značilni aranžma. Tretje sodelovanje pa je sodelovanje z Matijo Krečičem, s katerim je Andraž avtorsko sodeloval pri skladbi Preghiera. Za skladbo, ki nosi izredno klasično usmerjeno noto je Matija Krečič napisal zares vsebinski aranžma in tako na ploščo prispeval tudi del svoje prepoznavne glasbe.

Kot koproducent na plošči sodeluje tudi Tadej Hrušovar, ki nosi bogate izkušnje v poznavanju italijanske in slovenske glasbene scene.

Glasbeni producent plošče je Jure Krajnik, ki je tudi lastnik studia Krajnik v Škofji Loki, kjer se je posnela velika večina plošče. Kot vodja projekta ter izvršni producent plošče se je podpisal sam Andraž.

Plošča je posneta v italijanskem jeziku in je iz tega vidika eksperiment. Zakaj so besedila v italijanščini tudi sam ne ve natančno.

Album je tudi uradno izšel 30.9.2013 z njegovo predstavitvijo na ljubljanskem Nebotičniku.

Leta 2016 je Canegatto izdal svoj drugi avtorski album z naslovom »Gospod posebne vrste« v družbi zvenečih glasbenikov ter kolegov iz improvizacijskih krogov. Predstavitev je pripravil v sodelovanju z restavracijo Klementina, podjetjem Evino in WoodStock Eyewear.


 


- Avtorstvo:


Andraž deluje tudi kot avtor besedil in aranžmajev. V tej vlogi aktivno sodeluje z zasedbo Balkan Boys, za katero je napisal nekaj besedil, ter pripravil aranžma in uredil njihovo sodelovanje z Vladom Kreslinom, s katerim so posneli priredbo njegove skladbe »Namesto koga roža cveti«. Napisal je tudi nekaj glasbenih kulis, ki so služile različnim odrskim uprizoritvam.


 

​- Organizacija dogodkov:


Andraž deluje tudi kot organizator, predvsem koncertnih ter ostalih glasbenih dogodkov. Prvič se je z organizacijo dogodkov srečal, ko je pripravljal svoj maturitetni koncert. Organiziral je tudi nekaj samostojnih koncertov skupine Trio Quartet.

Lansko leto je v marcu prevzel organizacijo promocijskega koncerta Balkan Boys, ob izidu njihovega prvega albuma, ki je potekal na rekordno obiskanem ljubljanskem Nebotičniku. Med organizatorje se je podpisal tudi pri spominskem koncertu Daj dnevu življenje (na katerem so nastopili izvajalci na že prej omenjenem koncertu, ki ga je kot nekdanji član Trio Quartet zasedbe vodil predvsem iz programskega ter vsebinskega vidika.

bottom of page